Isolatiemateriaal is verkrijgbaar in alle soorten en maten. Elk materiaal heeft zijn eigen prijs/prestatie verhouding, zijn eigen isolatiewaarde, zijn eigen brandveiligheid en zijn eigen duurzaamheid. Niet elk materiaal is geschikt om een vloer mee te isoleren. Veelgebruikte materialen voor vloerisolatie zijn bijvoorbeeld PUR, vloerisolatieplaten, isolatiekussens en glaswol. Door de voor- en nadelen van elke soort goed te bestuderen kunt u bepalen welke soort isolatiemateriaal het beste geschikt is voor uw huis. Het belangrijkste aspect om uw keuze te bepalen is in veel gevallen de isolatiewaarde van het materiaal.
Materialen geschikt voor vloerisolatie
Ten eerste wordt er bij vloerisolatie vaak gebruik gemaakt van PUR. PUR staat voor polyurethaan isolatieschuim. Dit materiaal heeft de hoogste isolatiewaarde. De vloer wordt perfect vocht- en luchtdicht afgesloten. Met een machine wordt er vanuit de kruipruimte aan de onderkant van de vloer een laag PUR-schuim aangebracht. Een tweede veel gebruikte manier om vloeren te isoleren is door gebruik te maken van isolatiekussens. Deze kussens worden gemaakt van polyester en zijn licht in gewicht. Dit isolatiemateriaal wordt gevuld met een of meerdere luchtlagen. Het wordt gebruikt voor houten of betonnen vloeren en er bestaan twee typen: een type met twee luchtkamers en een type met drie luchtlagen die zorgen voor een hogere warmteweerstand. De isolatiewaarde is even hoog als die van PUR maar de vochtwering is net een tikje minder als die van PUR. De isolatiekussens zijn waterafstotend en schimmelvorming en rot worden voorkomen.
Het nadeel van deze methode is dat het materiaal kwetsbaar is en relatief makkelijk kapot te stoten zijn. De derde methode om de vloer te isoleren is door het plaatsen van isolatieplaten. Deze kunnen zijn gemaakt van divers materiaal zoals glaswol, steenwol of EPS. Deze isolatieplaten kunnen vrij makkelijk worden bevestigd tegen de onderkant van de vloer. Deze methode wordt vaak gebruikt door doe-het-zelvers.