Wanneer uw vloer gaat worden geïsoleerd moet van te voren goed worden bekeken welk materiaal in uw woning het beste keuze is. Elk materiaal heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en heeft ook zijn eigen werkwijze nodig. Elk isolatieproject zal daarom anders verlopen. Bij vloerisolatie kan gebruik worden gemaakt van EPS-platen, gespoten PUR of isolerende chape.
EPS-platen
Isolatieplaten worden ook wel EPS-platen genoemd. Dit staat voor geëxpandeerd polystyreen, ofwel piepschuim. EPS-platen hebben als grote voordeel dat ze heel makkelijk te plaatsen zijn. Bovendien is dit door de hoge isolatiewaarde een van de beste materialen die u kunt gebruiken voor het isoleren van uw vloer. De platen moeten worden gevestigd op een egale ondergrond. Ze zijn drukbestendig en zullen dus niet indeuken wanneer u er meubels op plaatst of er overheen loopt.
Gespoten PUR
Deze manier van vloerisolatie behaalt de beste isolatiewaarde. Bij deze methode wordt vanuit de kruipruimte PUR tegen de onderkant van uw vloer gespoten. Het materiaal hecht erg goed aan het plafond van de kruipruimte. Het materiaal sluit zich perfect om bijvoorbeeld leidingen heen zodat elk gaatje en hoekje geheel wordt afgesloten. Hierdoor krijgt u de meest optimale scheiding tussen uw kruipruimte en uw woonkamer. Eventueel kan PUR ook op de bovenkant van de vloer worden aangebracht. Deze manier van isoleren maakt het mogelijk om uw eigen dikte van het materiaal te bepalen. Bovendien verloopt het spuiten van PUR erg snel.
Isolerende chape
Een andere naam voor isolerende chape is isolatiebeton. Er wordt hierbij een combinatie gemaakt van een cementsamenstelling (beton) en isolatiemateriaal. Er worden polystyreenkorrels met een diameter van 2 tot 6 millimeter toegevoegd om het beton zijn isolerende werking te geven. De isolatiewaarde van isolatiebeton is niet hoog genoeg om afdoende te isoleren en moet daarom altijd in combinatie met een andere vorm van isolatie worden gebruikt.